Как да спрем пръскането при UV мастилата

praskane-pri-uv-mastilata

Многобройните предимства, предлагани от UV мастилата, като по-ясни изображения и по-богати цветове, ги правят предпочитаното мастило за повечето тесни ролни печатни машини. За съжаление, феномен, широко известен като „пръскане“, който се появява само при печат с UV мастила, остава основен проблем в много печатници.
“Пръскне” е, когато мастилото се разпръсква върху ролния материал по неконтролиран начин. Това се случва, когато doctor blade се повдига поради прекомерен натиск, позволяващ на UV мастилото да премине под ракела и да се разпръсне върху материала. (Фиг. 1)

Пръскането е характеристика, специфична за UV мастилата, докато мастилата на водна основа или разтворител никога не срещат този проблем. Но какво причинява това UV пръскане?
През годините са провеждани много проучвания без никакъв категоричен отговор. Един фактор, допринасящ за това, би бил
по-високият вискозитет на UV мастилата, който може да бъде пет до седем пъти по-висок от този на мастилата на водна основа или разтворител.

По-високият вискозитет оказва по-голям натиск
върху ракелното острие, което го кара да се повдига.
Друг фактор е тиксотропната природа на UV мастилата. Вискозитетът на UV мастилата намалява, когато са подложени на стрес. Стресът върху мастилото се получава, когато то влезе в контакт с dr. blade (ракелния нож). Внезапният спад на вискозитета при точката doctor blade – анилокс може да позволи на мастилото да тече
под ракелния нож, което води до пръскане.
Разбирането на възможните фактори, допринасящи за пръскането, ще помогне да се намери решението на този проблем.

Основни фактори, допринасящи за UV пръскането:

  • Висок вискозитет на мастило (1000-1900 cp);
  • Скорост на печат над 100 m / min;
  • Материала на dr. blade (ракелния нож), дебелината и вида на върха на ножа
  • Обем и вид гравюра на анилокса

Промяната на вискозитета на мастилото и скоростта на печат може да не е решение, но смяната на ракелния нож и анилокса е много по-ефективен начин за предотвратяване и премахване на пръскането.

DR. BLADE (РАКЕЛЕН НОЖ)

Основни неща, които трябва да имате предвид:

Ъгъл и натиск:

Препоръчителните ъгли за контакт на острието за флексо печат са между 25 градуса до 40 градуса, като оптималният ъгъл е около 30 градуса. Контактните ъгли под 30 градуса не са много ефективни и могат да оставят известно количество повърхностно мастило върху анилокса, което може да допринесе за пръскане. За UV мастилата контактният ъгъл трябва да бъде най-малко 30 градуса или повече, за да се сведе до минимум UV пръскането, тъй като по-високият ъгъл ще устои по-добре на деформацията.

Прилагането на твърде голям натиск върху острието ще създаде много тъп ъгъл, който ще накара върха на острието да се повдигне от
повърхността на анилокса и това ще позволи на мастилото да премине под него и да се прехвърли върху печатната форма и върху печатния материал, причинявайки пръскане.

Дебелина:

Общо правило при флексопечат е винаги да се използва възможно най-тънкото острие, като същевременно се постига последователно
избърсване на излишното мастило. Въпреки това, с високо вискозни решения винаги са се използвали по-дебели dr. blade (ракелни ножове), тъй като те се противопоставят по-добре на деформацията, свеждайки до минимум пръскането. Използването им в приложения за печат може да наруши качеството, тъй като по-дебелото острие ще осигури по-дебел мастилен филм, което ще повлияе на дефиницията и остротата на отпечатаните изображения. Разработени са различни
видове остриета на ракелните ножове, които са по-дебели в основата, за да се намали деформацията, но въпреки това предлагат същото качество на избърсване, тъй като върхът на острието остава
същият. Чрез заздравяване на основата, ракелния нож задържа позицията си, позволявайки правилно дозиране на мастилото и издържа по-добре на натиска, предизвикан от UV мастилото, което
кара ножа да се огъва и следователно намалява значително пръскането. (Фиг. 2)

dr-blade-s-shiroka-osnova
Фиг. 2 dr. blade с широка основа

Материал:

Разработени са нови полимерни материали за ракелни ножове, които намаляват пръскането от гледна точка на повърхностната енергия на материала. Новите полимерни ракели имат по-ниско повърхностно напрежение от стоманените. Това намалява привличането между ракела и мастилото, и намалява количеството натрупано мастило зад doctor blade, което води до избягване на повдигането на ножа и не позволява на мастилото да премине отдолу, причинявайки „пръскане“.

АНИЛОКСОВИ ВАЛОВЕ

По-голямата част от използваните днес анилокси са гравирани шестоъгълно с ъгъл от 60 градуса. (Фиг. 3) Характеристиките и предимствата спрямо предходните модели на клетките са добре известни, а така също и техните ограничения по отношение на освобождаването на мастилото и пръскането. Поради ограниченията за освобождаване на мастило от шестоъгълния модел клетки с 60 градуса, са подобрени с нова гама с удължени шестоъгълни гравирани клетки. (Фиг. 4)

Това ново удължено шестоъгълно гравиране е значително по-добро при освобождаване и прехвърляне на мастило и поради това се превърна в предпочитания избор от много печатари. Въпреки това, по отношение на пръскането, това гравиране увеличава количеството мастило, което се прехвърля в точката на взаимодействие на ракелния нож / анилокса, като по този начин увеличава шанса за пръскане. И при двата вида гравиране създаденият модел е шестоъгълна затворена клетка. Тъй като клетките не са свързани, мастилото не може да тече през гравираната повърхност на анилокса, докато се върти и единственият изход от клетката е нагоре. Поради високия си вискозитет, UV мастилото е склонно да се натрупва зад doctor blade, което кара острието да се повдига, позволявайки на UV мастилото да премине отдолу, причинявайки пръскането.

Използването на канално гравиране се
доказа като ефективен начин за премахване и предотвратяване на пръскането. Гравирането на непрекъснати канали или свързани клетки (вижте съответно фигури 5 и 6), позволява на мастилото да тече в гравирания канал през повърхността на анилокса. Това намалява натрупването на мастило зад острието, като по този начин се намалява хидравличното налягане, оказвано на острието.

Промяната на спецификацията на анилоксовия вал от затворена клетка към гравиране на канали доказа, че елиминира UV пръскането в 99% от случаите.

Проучване:

Проучване, проведено от Cheshire Anilox Technology разкри, че използването на анилокси с гравирани канали, ефективно елиминира UV пръскането. Петнадесет различни UV печатници
за етикети са участвали в изпитанието, където са били тествани четири вида гравиране. Всичките петнадесет печатници, участвали в тестовете, които са се сблъсквали с пръскане в работата си, са тествали анилокси с различни гравирания с еднакъв обем на клетката. Останалите променливи за печат са непроменени: еднакви doctor blade, материал, клишепласт, печатна форма, печатен натиск във всеки тест.

Изпитанията са били двойно слепи, което означава, че нито печатарите, нито изследователите са знаели анилокс с какво гравиране е използван по време на печатните тестове. Различните гравирания са посочени като тип A, B, C и D, за да се разграничат и да се запишат данните.

Тествани са различни скорости на печат и вискозитет на мастилото,
за да се видят резултатите, използвайки анилокси с различни
гравирания. Вижте таблицата за резултатите.

Използвани гравюри на анилокса
Печатни условия 600 750 300 канал MaxFlo UV
Скорост < 50м/мин x 🗸 x x
Скорост > 100м/мин 🗸 🗸 x x
Вискозитет на мастилото (1000-1200 ср) 🗸 🗸 x x
Вискозитет на мастилото (1201-1900 ср) 🗸 🗸 🗸 x

Пръскането при UV мастилата е често срещан проблем сред
преработвателите на UV етикети, който може успешно да се
управлява, като се следват добри експлоатационни практики, но най-важното е да се избере правилният анилоксов вал.

Работете с вашите доставчици на анилокси, мастила и остриета, за да определите най-доброто решение, което работи за вас. Това ще сведете до минимум потенциала за UV пръскане.

За автора:

Соня Аркос е технически директор по продажбите в Cheshire Anilox Technology. Тя се присъединява към компанията през 2005 г. Соня е висококвалифициран специалист с над 12 години опит в печатарската индустрия. Нейните силни технически познания и разбиране за флексопечатната индустрия се оказаха много ефективни в подпомагането на клиенти по целия свят, подобрявайки ефективността на работния процес, качеството на печата и производителността.

За допълнителна информация, свързана с печатните услуги и с дейността, можете да посетите нашата Блог страница. За да разгледате нашите предложения, посетете сайтът ни Polychrome.info